Co jeść wiosną?

Wedug najnowszych zalecen instytutu zywnosci i zywienia warzywa i owoce powinny stanowic podstawe naszej codziennej diety. Powinnismy je jesc jak najczesciej i w jak najwiekszej ilosci, poniewaz stanowia najwazniejszy element zdrowej, zbilansowanej diety. Zalecenia swiatowej organizacji zdrowia (who) mowia, ze powinno to byc przynajmniej 400 g dziennie. Nalezy tez pamietac o odpowiednich proporcjach: 34 powinny stanowic warzywa, a 14 owoce. Do jadospisu warto wprowadzac produkty sezonowe, bo to najlepszy sposob, aby jesc to, co jest aktualnie najsmaczniejsze, najzdrowsze i rowniez najtansze.

Co jesc w pierwszych tygodniach wiosny?

W pierwszych tygodniach wiosny nie mamy jeszcze duzego wyboru sezonowych warzyw i owocow. Dlatego, pod koniec marca i w kwietniu, cay czas warto korzystac z dostepnych warzyw korzeniowych, takich jak pietruszka, seler czy marchewka. W tym czasie warto rowniez jesc kiszonki, ktore m. In. Pomagaja utrzymac rownowage flory bakteryjnej w jelitach oraz wspomagaja odpornosc. Rowniez mrozonki sa bardzo dobrym uzupenieniem jadospisu, poniewaz to wasnie mrozenie jest najlepsza forma przechowywania zywnosci.

Nowalijki – czy warto je jesc?

Nowalijki, czyli mode, sezonowe warzywa pojawiajace sie z poczatkiem wiosny, budza sporo kontrowersji. Do najczesciej spozywanych nowalijek zaliczamy rzodkiewke, pomidora, ogorka, saate, szczypiorek oraz natke pietruszki. Nowalijki, ktore mozemy dostac w sklepie 7.10.2020 gabinet dietetyczny joanna jarzynska | co jesc wiosna? Https: //naszadietetyk. Pl/news/9034ffbc-4ae9-11e9-becc-525400d183e6 2/4 na poczatku wiosny, zazwyczaj sa uprawiane szklarniowo. Nasze obawy dotyczace nowalijek wiaza sie gownie z przenawozeniem azotu. Nie znaczy to, ze powinnismy cakowicie z nich zrezygnowac. Pamietajmy jednak, aby nie traktowac ich jako gownego zroda witamin, lecz jako urozmaicenie posikow. Nie warto kupowac bardzo duzych warzyw (moze to swiadczyc o przenawozeniu), nalezy zawsze dokadnie je umyc, a jesli to mozliwe, nalezy kupowac nowalijki ekologiczne, czyli uprawiane naturalnie, bez uzycia nawozow sztucznych. Nowalijki nie sa polecane maym dzieciom, kobietom w ciazy oraz kobietom karmiacym.

Kieki – superfood

Na poczatku wiosny warto korzystac z dobrodziejstwa jakie oferuja nam kieki. Mimo swoich niewielkich rozmiarow okreslane sa czesto mianem super zywnosci, a to ze wzgledu na ich wysoka wartosc odzywcza. Kieki sa w stanie dostarczyc wszystkich niezbednych substancji odzywczych, sa zrodem penowartosciowego biaka, bonnika oraz niezbednych nienasyconych kwasow tuszczowych (nnkt). Sa rowniez skoncentrowanym zrodem witamin, oraz mikro i makro elementow. Dodatkowym plusem kiekow jest to, ze sa niskokaloryczne – garsc kiekow to tylko 10 kcal!

Sezonowe produkty w najblizszych miesiacach

Niektore warzywa i owoce dostepne sa tylko przez jeden sezon w ciagu roku. Dlatego warto pamietac, zeby waczyc je do naszego wiosennego jadospisu: botwinka – czyli mode liscie i korzenie buraka cwikowego. Zawieraja betakaroten, potas, zelazo oraz sa cennym zrodem bonnika. Szparagi – bogate zrodo kwasu foliowego oraz witamin z grupy b, zawieraja takze betakaroten i witamine c. Bob – roslina straczkowa, zawierajaca duze ilosci biaka o wysokiej wartosci biologicznej, dobre zrodo bonnika, witamin z grupy b oraz zelaza, fosforu i wapnia, stanowi dobra alternatywe dla produktow miesnych. Kalarepa – jest bogatym zrodem witaminy c. Moda kalarepa najlepsza jest na surowo, po obraniu ze skorki, do zjedzenia jako przekaska. Na zdrowie! : )