5 zasad zdrowego grillowania

Sezon grillowy w pełni. Przed nami kolejne wiosenne weekendy i spotkania towarzyskie na świeżym powietrzu. Z tej okazji napisałam parę słów na temat zdrowego grillowania:

1. Prawidłowo rozpal grilla.
– wybieraj brykiet lub węgiel z drzew liściastych (w przeciwieństwie do drewna iglastego nie zawiera żywicy, która w czasie spalania bardziej się dymi)
– nie używaj kolorowych gazet, kartonów, lakierowanego drewna i szyszek
– rozpoczynaj grillowanie dopiero gdy na węglach pojawi się popiół, a zamiast płomieni będzie żar
– jeśli stosujesz rozpałkę, poczekaj aż wypali się całkowicie zanim położysz jedzenie na ruszcie
– nie dodawaj podpałki w trakcie grillowania, ponieważ wówczas mogą wniknąć do żywności toksyczne związki unoszące się wraz z dymem

2. Nie śpiesz się.
– samodzielnie przygotuj dania na grilla: zamarynuj mięso i przygotuj zdrowe dodatki, np. warzywa
– rozgrzej paleńsko do odpowiedniej temperatury (poczekaj aż zamiast płomieni będzie żar)
– często doglądaj produktów na ruszcie, tak aby się nie spaliły

3. Wybierz odpowiednie mięso.
– wybieraj mięsa chude oraz ryby
– nie kupuj mięsa zamarynowanego
– marynatę przygotuj samodzielnie (np. z oleju rzepakowego i ziół)
– do marynowania nie używaj gotowych mieszanek na bazie soli, takich jak vegeta (o szkodliwości soli pisałam tutaj (http://naszadietetyk.pl/news/10f02384-45a9-11e9-a2e9-525400d183e6))
– zrezygnuj z mięs peklowanych i wędzonych (w których jako substancje konserwujące były użyte związki azotowe: azotany i azotyny) ponieważ w czasie ich grillowania powstają szkodliwe nitrozoaminy

4. Uważaj na kapiący tłuszcz.
– nie pozwól aby tłuszcz z mięsa wyciekał do paleniska, ponieważ spadając na żar wydziela on toksyczne związki, w tym także te o działaniu rakotwórczym (m.in.: wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA), dioksyny, akryloamid, nitrozoaminy), które unosząc się wraz z dymem wnikają do grillowanych produktów, które spożywamy
– jeśli używasz tacek to wybieraj te wykonane ze stali szlachetnej lub żeliwnych (nie zaleca się używania produktów aluminiowych, ponieważ istnieje ryzyko, że aluminium może przedostać się do żywności)

5. Przygotuj zdrowe dodatki.
– grilluj również warzywa np. cukinię, kukurydzę, bakłażana, paprykę, pieczarki, szparagi
– przygotuj surówki i sałatki jako dodatek do grillowanych produktów – wg Piramidy Zdrowego Żywienia (http://naszadietetyk.pl/news/dabf2c84-e1d4-11e8-bf6d-525400d183e6) warzywa powinny stanowić co najmniej połowę tego co jemy – nawet przy okazji grillowania
;)